כחלק מתהליך התכנון וההכנה, אנחנו צריכים לגבש את היעד שלנו מבחינת כמות היין שאנחנו רוצים לייצר, ובהתאם לזאת נדע מה כמות הענבים שנצטרך לרכוש. גיבוש יעד כמות היין לייצור, חשובה גם מבחינות רבות נוספות, כמו למשל כדי לדעת כמה כלי קיבול נצטרך לרכוש ובאיזה גודל, כמה בקבוקים נצטרך להכין לשלב הביקבוק וכו'. במהלך ייצור היין, הענבים עוברים מספר תהליכים ובכל תהליך יש "קיצוץ" מהמשקל הכולל ולכן, כמות היין הסופית שמופקת מהענבים היא קטנה מהמשקל הכולל של הענבים שקנינו.
מחשבון פשוט לחישוב הכמות למי שמעוניין – בניתי .
תחילה, אנו צריכים לחשב את כמות הנוזל הכללית.
החישוב מתבצע באופן הבא:
נכפיל את כמות הבקבוקים בכמות היין שיכיל הבקבוק שלנו. אם נסכם זאת בנוסחא:
A (כמות בקבוקים) * [B (כמות מ"ל בבקבוק אחד) חלקי 1000]
או בקצרה:
כמות הנוזל = A*(B/1000)
( ! ) בקבוק סטנדרטי מכיל 750 מ"ל (כלומר, שלושת רבע ליטר).
לדוגמא:
אם אני רוצה לייצר 180 בקבוקים של 750 מ"ל, אחשב 180*(750/1000) או בקיצור 180*0.75 ואקבל
עכשיו, מחלקים את ליטר היין שיצא לנו ב- 0.675 ומקבלים את כמות הק"ג המוערכת.
איך הגעתי דווקא ל – 0.675…? משקלו של אשכול ענבים ללא העלים והגבעולים הוא כ- 90% ממשקל האשכול. לאחר מכן, נוריד ממה שנשאר את הקליפות, החרצנים ואת כל המשקעים שייווצרו בתהליך (נלמד על כך בהמשך) המהווים כ- 25% מסך המשקל. מה שמשאיר לנו 67.5% (90% כפול 75%). כלומר, מתוך ק"ג ענבים נפיק בסוף כ- 675 מ"ל יין סה"כ.
אם נמשיך את הדוגמא:
אל תתפסו אותי במילה לגבי רמת הדיוק של הנוסחאות. כמובן שיש סטיית תקן – וזה מאוד תלוי בסוג הענבים, בבשלות, בהצלחת הסחיטה של הענבים (פְּרֵס, נלמד על זה בהמשך) וכו' וכו'. אבל זו שיטה טובה לחשב בערך את הכמויות.
ככלל, ניתן לומר שלבקבוק של 750 מ"ל יין צריך קצת יותר מ-
יש כאלה שיגידו אחרת, אבל עם הציוד הביתי לייצור יין ובהתחשב בכך שבד"כ אנחנו לא יכולים לצפות מראש איזה ענבים בדיוק נקבל (קטנים או גדולים, מלאי מיץ או יותר יבשים וכו'), , אני חושב שכדאי ללכת על טווח יותר פסימי וזהיר של כ-
למי שמעוניין – בניתי מחשבון פשוט לחישוב הכמות.
תרשים זרימה הכנת יין אדום יבש
התרשים המלא להכנת יין אדום בצורה מקצועית לחצו כאן להורדת תרשים הזרימה אשר יקל עליכם ביום ק…