אחד הגורמים החשובים ביותר בניהול התסיסה הוא ניתור אחר רמות הסוכר, מכיוון שקצב ירידת רמת הסוכר מורה על קצב התסיסה.

ראשית, יש לבדוק את רמת הסוכר (ריכוז מוצקים כולל) ההתחלתית בתירוש ולבצע שינויים ברמת הסוכר במידה ונדרש.

כיצד מחשבים את רמת הסוכר בתירוש? בעזרת אחד מ- 2 כלים ידניים פשוטים: הידרומטר או רפרקטומטר.

 

 

  • please set some widgets to show from Appearance -> Widgets.

 

 

1)הידרומטר –  מציג את ריכוז המוצקים (צפיפות) בנוזל.

 יש לרכוש הידרומטר בעל טווח רחב (לתחום יין) ומשורה (בכדי להכיל את הנוזל) שקופה מפלסטיק או זכוכית.

הבדיקה:

מכניסים את ההידרומטר למשורה וממלאים אותה עד לראשה בתירוש (מסונן באופן גס ממוצקים כדי להשיג קריאה מדויקת) כך שההידרומטר יצוף.

מסובבים את ההידרומטר בכדי להיפטר מבועות אוויר, מניחים לו להתייצב ומבצעים קריאה.

האילוסטרציה הבאה מראה מהי הנקודה הנכונה לקריאה.

 

יש לציין כי ההידרומטר מכויל לטמפרטורה מסוימת, לרוב ל- 20°c מעלות, לכן ישנה סטייה קטנה כלפי מעלה כאשר טמפרטורת הנוזל גבוהה מ- 20°c, וכלפי מטה כאשר טמפרטורת הנוזל נמוכה מ – 20°c.

ניתן להשתמש במחשבון זה (יש לאפשר Java בדפדפן) לתיקון הקריאה\טמפרטורה.

הסבר לשימוש במחשבון תיקון טמפרטורה


2) רפרקטומטר- מציג את ריכוז הסוכרים (דחיסות הנוזל) על פי השבירה האופטית של הנוזל.

יתרונו לעומת ההידרומטר, הוא שנדרשת כמות קטנה מאוד של תירוש (מס' טיפות) בכדי לבצע מדידה. כמו כן, מרבית המכשירים מגיעים עם פיצוי טמפרטורה אוטומטי (ATC) ואין צורך בחיטוי של כלים.

החיסרון במכשיר זה, הוא הקושי היחסי בביצוע מעקב מדויק אחר התסיסה. ברגע שהתסיסה החלה ואלכוהול מופק, הקריאה המתקבלת שגויה ויש להשתמש בטבלת פיצוי.

בדיקה:

בכדי לבצע קריאה, יש להניח טיפה על משטח הזכוכית בעזרת פיפטה, מזרק או כפית, לכוון את המכשיר לעבר מקור אור ולהביט אל תוך העינית.

 

מומלץ לבחור מכשיר בעל תיקון טמפרטורה אוטומטי (ATC) וחשוב שתחום המדידה יהיה בתחום היין.

יחידות המכשיר (SG,Brix,Oe,Alcohol)  יהיו על פי העדפת המשתמש.

 

לחלק הבא בכתבה – הערכת אלכוהול פוטנציאלי בתירוש\יין

Check Also

הזנת שמרים במהלך התסיסה האלכוהולית (שימוש בDAP)

הזנת שמרים במהלך התסיסה האלכוהולית (DAP – מזין שמרים) במאמר זה נלמד מהו מזין שמרים (…